Kääpiöhamstereita on 4 lajia.
- venäjänkääpiöhamsteri Talvikko
- venäjänkääpiöhamsteri Campbelli
-venäjänkääpiöhamsteri Roborovski
- kiinankääpiöhamsteri

Kääpiöhamsteri on ilta- ja yöeläin, näin ollen se on hereillä enimmäkseen illalla ja yöllä. Kääpiöhamsteri heräilee myös päivällä touhuamaan ja pitämään omistajalleen seuraa.
Kääpiöhamsteri on laumaeläin, joten kannattaa ottaa 2 hamsteria (Campbelleissa voi ottaa useamman hamsterin). Joutuu kyllä varautumaan tappelun varalta. Jos näyttää pahasti siltä että toinen alistaa/jahtaa toista ja löytyy esim. verisiä puremajälkiä, on viisainta erottaa kääpiöhamsterit ettei vaan käy pahemmin.
Kiinankääpiöhamsterit ovat luonteeltaan erakoita. Tietenkin kaikissa lajeissa voi löytyä yksilö, joka ei tule lajikumppaneidensa kanssa toimeen.
Nukkuvaa hamsteria ei kannata herättää/häiritä, jos sitä jatkuvasti häiritsee kesken unien, siitä saattaa tulla agressiivinen eläin.

Kääpiöhamsterilla on laajat poskipussit, joihin se kerää ruokaa viedäkseen sen parempaan paikkaan/talteen. Näitä hamsterin ruokavarastoja voi löytyä mistä vain, pesämökistä, purujen alta..Eli jos ruokakuppi tyhjenee nopeasti,ei sitä kannata heti täyttää, koska ruoat ovat todennäköisesti paremmassa tallessa ja sieltä hamsteri kyllä käy syömässä ne.
Turkki rasvoittuu kääpiöhamstereilla nopeasti ihmisten käsissä olevasta rasvasta.Kääpiöhamsterit puhdistavat turkkinsa kylpemällä chinchillan kylpyhiekassa. Hiekka-astiaa ei kannata pitää häkissä/terraariossa kuin 15-30 minuuttia, koska hamsteri saattaa alkaa käyttämään sitä vessana.